Ako pripraviť vaše auto na zimu pomocou 7 tipov

ako pripraviť vaše auto na zimu titulka

Prišla zima a s ňou aj nie príliš obľúbené podmienky na jazdu. Ako pripraviť vaše auto na zimu? Zima môže byť pre vaše vozidlo náročným obdobím. To je dôvod, prečo sa treba poctivo pripraviť.

So snehom a mínusovými teplotami prídu aj rôzne riziká, ktorým môžete predísť, ak podniknete správne kroky. Stačí niekoľko jednoduchých krokov a budete pripravení na zimné nepredvídateľné počasie.

7 tipov ako pripraviť vaše auto na zimu

1. Skontrolujte celkový stav pneumatík

Jazda v chladných a zasnežených podmienkach môže byť zradná. Najlepšie, čo môžete urobiť, je uistiť sa, že vaše pneumatiky sú na túto úlohu určené.

Možno ste si všimli, že ovládateľnosť vášho vozidla, brzdná dráha a zrýchľovanie sú horšie ako kedysi. Je to preto, že pneumatiky, ktoré máte na svojom vozidle, sa blížia ku koncu svojej životnosti.

Riešenie? Odporúčame kúpu nových zimných pneumatík, ktoré vám zaručia bezpečnú a pohodlnú jazdu v nepriaznivých podmienkach. V našej ponuke nájdete zimné pneumatiky najkvalitnejších značiek ako Continental, Bridgestone, Barum, Austone a mnoho ďalších. 

ako pripravit vase auto na zimu zimne pneu

2. Chráňte a predĺžte životnosť svojich pneumatík

Ak máte kvalitné pneumatiky, mali by byť správne nahustené. Nájdite odporúčané hodnoty výrobcu o hustení pneumatík v príručke vozidla a nahustite ich na odporúčanú hodnotu. Zlepšíte tak vlastnosti na vozovke a predĺžite životnosť vašich pneumatík.

Ak to váš typ dezénu umožňuje, nezabudnite ich otočiť. Pravidelné otáčanie pomáha chrániť pred nerovnomerným opotrebovaním, ktoré môže viesť k prepichnutiu pneumatík.

Peniaze vynaložené na zimné pneumatiky môžu byť tou najlepšou investíciou, akú môžete urobiť. Zimné pneumatiky sú vyrobené zo špecifickej gumy, ktorá poskytuje lepšiu ovládateľnosť a zvýšenú trakciu v zasnežených podmienkach. Bez ohľadu na to, aký ste vodič, oplatí sa investovať do zimných pneumatík, aby ste boli pripravení na akékoľvek poveternostné podmienky, ktoré môže zima priniesť.

3. Vaše brzdy sú dôležité, nechajte si ich skontrolovať

Spoľahlivý brzdný výkon je veľmi dôležitý, potrebný je po celý rok, no najmä v zimných mesiacoch. Na zľadovatenom povrchu je totiž ťažšie zastaviť a spomaliť ako na bežných cestách.

To znamená, že brzdy vášho vozidla musia pracovať intenzívnejšie ako počas letných mesiacov, aby správne fungovali. To môže niekedy viesť k zníženiu životnosti bŕzd, pretože v zime sa brzdy opotrebúvajú oveľa rýchlejšie ako v iných ročných obdobiach.

Vždy, keď ste v servise, nechajte si prezrieť brzdy a skontrolovať či sú brzdové doštičky stále v dobrom stave.

4. Vymeňte staré stierače a doplňte kvapaliny do ostrekovačov.

Vedieť, kedy je potrebné vymeniť stierače čelného skla, je dôležité. Odporúčame ich výmenu, ak ste si všimli, že účinne neodstraňujú dážď alebo sneh. Nezabudnite doplniť aj kvapalinu do ostrekovačov, počas zimy jej spotrebujete viac ako v iných ročných obdobiach. Existujú kvapaliny do ostrekovačov určené do chladného počasia.

5. Je dôležité mať po ruke núdzové prostriedky, keď sa dostanete do nepríjemnej situácie

Keď sa počasie stane nevyspytateľným, potrebujete  byť pripravený. Môžete sa dostať do nepríjemnej situácie, kedy vás niektoré veci zo zoznamu nižšie, môžu zachrániť. 

Po ruke v aute by sa vám mohli hodiť veci ako náhradná batéria, reťaze, rukavice, skladacia lopata, škrabka na ľad alebo prikrývka.

Aj keď je veľmi nepravdepodobné, že by ste na pluhovaných cestách na Slovensku uviazli na príliš dlhý čas, vždy buďte pripravení pre prípad, že sa stane niečo neočakávané.

ako pripravit vase auto na zimu retaze

6. Skontrolujte si svetlá

Denné hodiny sú v zime kratšie, čo znamená menej denného svetla, a teda jazdu na tmavých, klzkých cestách. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť pred príchodom snehu, je uistiť sa, že vaše svetlá sú funkčné. Skontrolujte svetlá či ich krytka nie je špinavá, či nemajú vypálené žiarovky alebo, či nie sú stmavené. Ak áno, odporúčame vyčistenie a výmenu alebo opravu. Pred vstupom do vozidla za účelom jazdy skontrolujte či na svetlách nie je sneh alebo ľad.

7. Údržba batérie

V chladnom počasí musí batéria pracovať intenzívnejšie, aby naštartovala vozidlo. Uistite sa, že je batéria čistá1 bez korózie a že sú spoje v poriadku. Naozaj je dôležité, aby ste skontrolovali jej napätie.  Ak nie je plne funkčná, mala by sa vymeniť, aby sa vám nestalo, že vás v chladnom počasí zradí a spôsobí komplikácie.

Skvelé hodnotené pneumatiky z našej ponuky